SELAMUN ALEYKÜM
İnşaallah istifadeye medar olur!!!!!!
27 Temmuz 2010 Salı
Helâl Gıda
Jelatin (gelatin) nedir?
Jelatin (gelatin), memelilerin dokularında, kasları kemiklere bağlayan, kemikleri birbirine ve diğer organlara bağlayan kısımlarında bulunan ve bir protein olan kollajenden (kollagen) çıkartılan bir protein maddesidir. Başlıca hammadde olarak hayvanların (çoğunlukla sığır ve domuz) deri, kemik ve bağ dokuları kaynatılarak elde edilir. Fakat sığır jelatini domuzunkine göre pahalı ve daha sert olması nedeniyle tercih edilmemektedir.
Türkiye’de şimdilik üretimi olmayan jelatinin ithal edildiği ülkelerden başlıcaları ise; Almanya, İtalya, Fransa, Kolombia, Kore, Japonya, Kanada, ABD, Brezilya, Hindistan, Çin ve Pakistan’dır. Bu ülkeler içerisinde ise üretimi helal (sığır jelatini) olarak bilinen sadece Pakistan vardır. Türkiye’nin yıllık jelatin ihtiyacı yaklaşık 4000 tondur. Bunun 750 ton (%20) kadarını Pakistan’dan, kalan kısmını ise daha çok domuz kemik ve derilerinin kullanıldığı diğer ülkelerden ithal etmektedir.
Kullanım alanları ise; yoğurtçulukta, peynircilikte, pastacılıkta, şekerlemecilikte, et ürünlerinin muhafazasında, margarincilikte, meyve suyu ve konsantrelerinde, dondurma sektöründe, kozmetikte, ilaç sektöründe yaygınlık göstermektedir.
* Gıda Mühendisi
Jelatinden başka alternatif olarak
kullanılabilen bazı ürünler:
PEKTIN (bitkisel-elma kabuklarindan elde edilir) E 440a,
AGARAGAR (bitkisel-bir cins deniz yosunundan elde edilir) E 406, GUARK TOHUMU UNU (bitkisel) E 412,
MODIFIYE NISASTA (bitkisel) E 1400-E 1450,
KITRE ZAMKI (bitkisel) E 413,
ARAP ZAMKI (bitkisel) E 414,
ALGINATLAR (bitkisel) E 401-E 404,
KARRAGENAN (bitkisel) E 407
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder