SELAMUN ALEYKÜM
İnşaallah istifadeye medar olur!!!!!!
27 Temmuz 2010 Salı
Akleden Bir Kalple Efendimizi Sevmek
Mülâkat: Züleyha ÖZDEMİR
İnternet modern çağda en kolay iletişim aracı. Hele ilgilendiğiniz alan böyle evrensel bir mesaj, İslâm gibi evrensel bir dinse. Bunu yüz sene önce yapamazdınız. Afrika’ya bu denli hızlı ulaşamazdınız ama bugün bu yolla çok uç noktalara ulaşabiliyorsunuz. Haftalık istatistik raporlarıyla dünyanın neresinden siteye girildiğini görebiliyoruz. Arjantin’den Antartika’dan Jamaika’dan, Hawai’den, Peru’dan, dünyanın her yerinden siteye girişler var. Bu muhteşem bir şey. Günlük yaklaşık 5 bin ziyaretçisi var her gün 5 bin insanın gündemine Peygamber Efendimizi bir yönüyle koyuyoruz. Her şeyin çok ayrı yeri var ama internet hiç ihmal edilmemesi gereken bir alan. Özellikle İslâm hakkında bu kadar ön yargıların olduğu, Peygamberimiz’le ilgili bu kadar olumsuz şeylerin konuşulduğu bir dünyada internet çok etkin bir araç.
Peygamber Efendimiz’i akleden bir kalp ile sevmek”
Yaratılmışların en güzeli Hz. Muhammed (sav)’i internet dünyasına taşıyan meridyen destek grubu, hazırladıkları siteyi böyle tanımlıyor. www.sonpeygamber.info adresinden ulaşabileceğiniz sitede Efendimiz’i (asm) her yönüyle incelemek mümkün. Biz de sitenin Genel Yayın Yönetmeni Hümeyra Şahin Hanımefendi’ye konuk olduk. Hem sizler, hem bizler için siteyi daha yakından tanıyalım dedik…
sonpeygamber.info’nun yapımına ne zaman başladınız?
Geçtiğimiz Eylül ayından itibaren çalışmaya başladık. 6 aylık bir hazırlık döneminden sonra açılışını Kutlu Doğum’da 19 Nisan’da Cemal Reşit Rey salonunda bir gala ile yaptık. 5-6 aydır yayında olan bir site yani.
Sitede ne gibi çalışmalarınız var?
En öz şekliyle, sitenin amacı Peygamber Efendimiz’i (sav) bütün dünyaya anlatabilmek. Bunu yaparken sadece peygamberliği ya da sadece insani yönüyle değil, O’nu her yönüyle ele alabilmek. Tarihe ne şekilde mâl olmuş, edebiyata ne şekilde mâl olmuş, musikide ne şekilde peygamber sevgisinin yansımaları olmuş. Bunları ortaya çıkarabilmek. Peygamber Efendimiz’le (sav) ilgili bir başvuru adresi ve akla gelen ilk adres olmak. Böyle bir hedefimiz var inşallah. Bütün dünyada Hz Muhammed’le ilgili bir bilgiye ulaşmak isteyen insanların ilk gireceği adresin “sonpeygamber.info” olmasını istiyoruz. Bu amaçla sitemiz şimdilik üç dilde yayın yapıyor. Türkçe, İngilizce ve Rusça. Türkçe, dilimiz olduğu için; İngilizce yaygın bir dil olduğu için; Rusça da çok geniş bir coğrafyada konuşulduğu ve o coğrafya bu tür bilgilere daha aç olduğu için böyle bir tercih yaptık. Amacımız ilerleyen dönemlerde Çince, İspanyolca gibi etkin kullanılan dillerde de yayın yapabilmek
Sitenin çıkış hikâyesi nedir?
Batıdaki karikatür krizinden sonra şöyle bir empati yaptık; Batıda bütün basın-yayın organlarında İslâm peygamberiyle ilgili çeşitli iddialar, art niyetli ve saygı sınırlarını aşan söylemler var. Her hangi bir batılı Peygamber Efendimiz’i (sav) merak etseydi “Üzerine fırtınalar koparılan bu insan kim?” dediğinde yapacağı ilk iş internete girmek olacaktı. İnternete giren bir insan bakalım ne görebiliyor. Ve hakikaten gördük ki Efendimiz’le ilgili pek çok site var. Fakat her açıdan doyurucu ve onun çevresinde gelişen kültürel, sanatsal her türlü etkinliğin yer aldığı bir adres yok. Çeşitli siteler var, onu sadece duygu boyutuyla ele alıyorlar: “Peygamberimizi sevelim”. Ama o sevginin arkasında onu neden sevdiğimizi bilmek çok önemli.
Hep şunu söyleriz “Akleden bir kalple sevmek”. Bu çok değerli bir şey, çünkü İslâm dünyasında herkes çocukluktan itibaren bir peygamber sevgisiyle doluyor. Fakat onu neden sevdiğini bilmek en değerli şey. Çeşitli İslâm siteleri var fakat bunların içerisinde peygamberliğe bir köşe veriliyor. Biz çerçevemizi çok net çizdik, sitenin bütün içeriği Peygamber Efendimiz’le (sav) ilgili olmalıydı. Biz bir İslâm portalı, İslâm’ı anlatan bir portal değiliz; Hz Peygamber’i (sav) anlatan bir portalız.
O’nu anlatmak da İslâmiyet’i anlatmak değil midir?
Tabii ki; zaten birbirinden ayıramazsınız. İslâm’ın anlaşılmasında en önemli bireydir Peygamber Efendimiz. Dolaylı olarak da İslâm’ın anlaşılmasına hizmet oluyor. “Akleden bir kalp ile sevmek” demek, ilme başvurmayı gerektirdi. Akademik dünya ve ilahiyat fakültelerinde üretilen bilgilerin başvurabileceğimiz en önemli adres olduğunu düşündük.
Türkiye’deki ilahiyat fakültelerinden hocalarla nasıl bir içerik oluşturalım anlamında istişare ettik. Onlardan aldığımız tavsiyeler ve destekler doğrultusunda bir içerik oluştu. Peygamberimizin sosyal hayatından peygamberliğine, onun çevresinde genişleyen sahabelerden onun şemailine, her özelliğine dair bilgiler sunmayı hedefleyen bir site oluştu. Çıkış sebebimiz her ne kadar karikatür krizi gibi görünse de sonpeygamber.info’nun varlık nedenini böyle tepkisel bir cevaba indirgemek doğru olmaz.
Tepkisel bir sebebe dayandırırsanız, hep birilerine cevap vermekle meşgul olursunuz. Hâlbuki biz kendi gündemimizi oluşturmak istiyoruz. Son zamanda İsveç’te de bir karikatür krizi yaşandı. Bunlar aslında dünyada Peygamber Efendimiz’in tanınması için vesile de olabiliyor. Elbette biz çok üzülüyoruz ama inşallah onun daha iyi tanınmasına vesile oluyordur. Ama daha iyi tanıtacak faaliyetlerin olması, bu boşluğun doldurulması gerekiyor. Bu anlamda küçük bir katkıda bulunduğumuzu düşünüyoruz. Karikatür krizi sadece bu alandaki boşluğu fark etmemize neden oldu.
Ekibinizi nasıl oluşturdunuz?
Sonpeygamber.info Meridyen Destek Derneği’nin çatısı altında yapılan bir faaliyet. Meridyen, sosyal bilimlere destek olmak amacıyla kurulmuş bir dernek. Bizim her şeyi kritik edebilen, her konuya yeni bir refleks geliştirebilen, sosyal kapasitesi çok iyi gelişmiş insanlara ihtiyacımız var. Sosyal bilimlerin özendirilmesine çalışıyor, bu alanda çalışma yapan insanlara destek olunmasını çok önemsiyoruz. Asıl ilgi alanı sosyal bilimler olan Meridyen Destek Derneği, bu tip konulara ilgi duyan sosyal yönden hassasiyetleri olan insanlardan oluşuyor.
Üniversite sonrası master, doktora düzeyinde akademik çalışmalar yapan ve kendi birikimlerini bir şekilde aynı havuzda buluşturmak isteyen insanlardan oluşuyor. Sosyal bilimlere destek olmak için kurulmuş bir dernek neden böyle bir portal yapıyor diye sorulabilir. Akademik dünyada üretilen bilginin topluma doğru şekilde yansıtılmasını çok önemsiyoruz. Meridyen, bir anlamda o dünyada üretilen bilgiyi de topluma taşıyacak platformlar hazırlamak istiyor. Sonpeygamber.info bir yönüyle ilahiyat birikimlerini halkla buluşturacak bir platform oldu .
Bilgi kaynağı olarak ilahiyat fakültelerinden besleniyorsunuz. Kaynak olarak Risâle-i Nûr ‘dan da yararlandınız mı? Ya da yararlanmayı düşünüyor musunuz?
Bu sitenin ilk çıkış noktası akademik dünyadaki klasik birikimi insanlara aktarabilmek. Bunu yaparken de İslâm dünyasının bütün zenginliklerinden istifade etmek. Sitenin içeriğini oluşturmaya başladığımız ilk 6 aylık süre içinde Peygamberimiz için ilahiyat fakültelerinde veya onun dışında ne tür çalışmalar yapılmış diye İSAM Vakfı’nın kütüphanesinde ciddi bir literatür çalışması yaptık. İslâm dünyasındaki Risâle-i Nûr gibi zenginliklerden de istifade edeceğiz. Şu anda direkt olarak Risâle-i Nûr’dan bölümler sitede yer almıyor ama benim çok önemsediğim bir proje bu.
Artık İslâm klasikleri diyebileceğimiz vazgeçilmez olmuş bu tür eserlerden de Peygamberimiz’le ilgili bölümler sitede yer almalıdır. Risâle-i Nûr’dan da “Mûcizat-ı Ahmediyye” gibi Peygamber Efendimiz’i anlatan bölümleri orijinal halleriyle koymak istiyoruz. Peygamberi İslâm’dan veya İslâm’ı anlatan kitaplardan tümüyle çekip çıkaramazsınız. Ama özellikle Peygamber Efendimiz’le ilgili bölümleri koymak ve daha sonra da onun üzerinde yorumların yapılabileceği bir köşe de açmak istiyoruz. İbn-i Arabî’den tutun Mevlana’ya, Yunus Emre’ye pek çok İslâm klasiğini de bu çerçevede koyacağız. İslâm dünyasındaki bütün mozaiklere, bütün renklere ve bütün yorumlara, mutedil ve sağlam olması kaydıyla, bu sitede yer verilmesi amacımız.
Hatta biz sadece Efendimiz’le ilgili yayın yapan bir site olmak istemiyoruz; bu sitenin henüz bu alanda yapılmamış çalışmalara da vesile olmasını istiyoruz. İslâm klasikleri diyebileceğimiz bu tür eserlerdeki Peygamberimiz’le ilgili değerlendirmeler bir tez konusudur. “Risâle-i Nûr’da Peygamber Efendimiz nasıl anlatılıyor?” bu bir tez konusudur. Bu tip çalışmalara da vesile olmak istiyoruz. Peygamberimiz’le ilgili musikide sadece Türkiye’de değil Mısır’da, Suriye’de ve bütün İslâm dünyasında çok farklı tarzlar ve formlar doğmuş. Mesela mevlid, miraciye ve tefşidler var. Bütün bu arşivi de toplamak için çalışıyoruz. Yapılmamış projelere de bu sitenin ev sahipliği yapmasını istiyoruz.
İnternetin tebliğ unsuru olarak kullanılmasına nasıl bakıyorsunuz? Bir nevi tebliğ yapıyorsunuz
İnternet modern çağda en kolay iletişim aracı. Hele ilgilendiğiniz alan böyle evrensel bir mesaj, İslâm gibi evrensel bir dinse. Bunu yüz sene önce yapamazdınız. Afrika’ya bu denli hızlı ulaşamazdınız ama bugün bu yolla çok uç noktalara ulaşabiliyorsunuz. Haftalık istatistik raporlarıyla dünyanın neresinden siteye girildiğini görebiliyoruz. Arjantin’den Antartika’dan Jamaika’dan, Hawai’den, Peru’dan, dünyanın her yerinden siteye girişler var. Bu muhteşem bir şey.
Günlük yaklaşık 5 bin ziyaretçisi var her gün 5 bin insanın gündemine Peygamber Efendimizi bir yönüyle koyuyoruz. Her şeyin çok ayrı yeri var ama internet hiç ihmal edilmemesi gereken bir alan. Özellikle İslâm hakkında bu kadar ön yargıların olduğu, Peygamberimiz’le ilgili bu kadar olumsuz şeylerin konuşulduğu bir dünyada internet çok etkin bir araç.
Bundan sonra değişik planlarınız var mı?
Hadis ve sîret ödülleri projesi en yakın projemiz. Geleneksel hale getirmek istediğimiz ve her yıl kutlu doğum haftasında bir programla vermek istediğimiz bir ödül belirledik. Bu sene sadece Türkiye’de hadis ve sîret alanında yapılmış master ve doktora tezlerine ödül verilecek. Bu konuda yetişmiş güçlü bir jürimiz var. Bu, gelecek yıl bir edebiyat eserine olabilir.
Efendimizi anlatan farklı ve şekillendirilebilir bir proje. Bu çok önemli bir proje, burada da amacımız bu alanda yapılan çalışmaları daha nitelikli hale getirebilmek ve nitelikli çalışmaları ödüllendirmek. Biz de bu sayede dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyetlere katılıyoruz. Dün Tataristan’ın başkenti Kazan’dan döndük. Tataristan, Rusya federasyonu içinde özerk bir cumhuriyet. Bin yıllık şehir Kazan’da Rusça sayfamızın açılışını yaptık.
Özellikle Rusya’daki İslâm üzerinde ciddi bir etkisi var. Sadece Türkiye’den çıkan bir site olarak, yerel kalmak değil; farklı kültürlerdeki peygamber algısını da bir araya getirmek istiyoruz. Türk kültürüne has bir mevlid usulü var. Ama bir Afrika’daki mevlid nasıldır?
Tatarlar peygamber sevgisini ne şekilde yansıtıyorlar? Bu gibi kültürel etkinlikleri de bir araya getirmek istiyoruz.
Dünyaya açıldığınıza göre tepkileri de muhakkak izliyorsunuzdur. Oradaki tepkiler ve değerlendirmeler nasıl?
En büyük taleplerden birisi farklı yerlerden farklı dil talepleri. Mesela Tataristan’da konuşulan resmi dil Rusça olmasına rağmen neden Tatarca yayın yapmıyorsunuz diyenler çok oldu. Bize yeni bir iş daha çıktı. Hatta oranın Diyanet İşleri, “Müsaade ederseniz biz Tatarca’ya çevirelim” şeklinde bir teklifte bulundu. Peygamber Efendimiz’e yapılan bu saldırılardan sonra başka insanlara nasıl doğru cevaplar verebileceklerini bilmek istiyorlar.
Bu noktada da internet önemli bir bilgi kaynağı. Sitenin bir yanı da, ansiklopedik bir bilgi kaynağı olması. İnsanlara cevap üretebilme manasında hizmet ettiğini de düşünüyoruz. Ulaşmak istediğimiz haberler; dünyada peygamberimizle ilgili hangi kitaplar çıkıyor?
Hangi konferanslar yapılıyor?
İlmi çalışmalar nelerdir?
Gönlümüz iyi şeylerin takibini yapmakta, ama olumsuz pek çok hadise var ve onların oluşturduğu gündeme göre bir yayın politikası yürütmek istemiyoruz. Biz kendi gündemimizi oluşturmak istiyoruz. Biz bir gündem oluşturalım, onlar bizi haber yapsınlar. İsveç’teki son karikatür krizini haber bile yapmak içimizden gelmedi. Çünkü siz onların gündeminin rüzgârına kapılıyorsunuz doğru bir şey değil. Kınamaktan öte bir şey yapmadık. Ama biz çalışmaya devam ediyoruz. Vereceğiniz anlık tepkilerin pek önemi yok, biz kalıcılıktan yanayız. Bu alanda yapılacak çalışmalara ödül vererek ve farklı usüllerle destekleyerek çok daha kalıcı bir cevap vermiş olursunuz.
Sitedeki çocuk bölümü hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Çocuk bölümü de başlı başına bir site olabilir. Bir yolculuk teması var ve Peygamber Efendimiz’in hayatına yolculuk yapılıyor. Çocuk onun bütün hayatını öğreniyor. Yolculuk sırasında yorulunca mola veriyor. Peygamber Efendimiz’le ilgili bir film izliyor. Yarışmalar var, İslâmi terimleri öğrenebileceği ansiklopediler var. Çocuklardan gelen mail sayısı 3 bine yaklaştı. Çocuklar hakikaten böyle bir şeye en muhtaç varlıklar. Her çocuk internet kullanıyor ve e-mail adresi olmayan çocuk yok gibi. O anlamda da bir boşluğu dolduruyor. Yolculuk temasında; “İslâm kültüründe dünya hayatı bir misafirhane ve insan da bir yolcudur” esprisinden yola çıkıldı. Yani kültürümüzle de örtüşüyor.
Sitenin görselliğini de çok önemsiyoruz. Birçok web sitesinde böylesi görsellik göremeyebilirsiniz. Görüntüyü tümüyle düşünen bir dünya var artık. Böyle bir dünyada görselliği ihmal edemezsiniz. Bu manada Müslümanların dikkat etmesi gereken şeylerden bir tanesi de hassasiyetleri koruyarak o boşluğu doldurabilmek olmalı. Sitenin tasarımını da ödüllü bir tasarımcıya yaptırdık. Emrah Yücel ciddi ödülleri olan, alanında çok iyi bir tasarımcı. İslâm’ın çok estetik bir sanat ruhu da var. Bugün İslâm dünyasının geldiği noktada çok olumsuz bir manzara görüyorsunuz ama bu da çağı takip eden bir gelişim. Hassasiyetleri kaybetmeden bu çağda yaşayabilmenin derdini çeken çok önemli bir kitle de var.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder